Sunday, April 25, 2010

Emme, võtame koera

Millal saab videomängust midagi enamat, kui lihtsalt mäng? Kust jookseb piir, mille peavad mängu tegijad ületama, et saata meie ajule signaa: "Hei... kuulge see ei olegi enam niisama punktide ja jumalteabmille taga ajamine. See on nagu emotsionaalne kogemus". Jalgpallis väravate löömine või autoga "best lap" aja sõitmine on ka kogemus ning samut veel vägagi nauditav. Aga minu eesmärk, seoses tänase postitusega on võtta vaatluse alla teine aspekt. Just see, mis tekitab emotsioone muuga, kui seda on puhas mängimise rõõm ja autasud tegevuste õigesti soritamiste eest. Olen tihti sattunud erinevates seltskondedes vestlustesse mängudest. Seda just teemal, kuidas saab olla videomäng võrreldav hea filmi või raamatuga. Tahan Teie väärtuslikust ajast röövida tavalisest pisut enam. Pilt pidavat ütlema rohkem, kui tuhat sõna. Seepärast olengi valmis seadnud tänasesse posti ka kaks kohustuslikku videolõiku.
Treiler 2010 ilmuvale PS3'e seiklus mängule...
Ok. Vaatasite ära? Olge nüüd hetkeks enese vastu ausad. Mis emotsioone nähtu Teis tekitas? Ma ei pea praegu emotsiooni all silmas: "Faaak see on ikka sitt.. Gears of War 3's saab hoopis rohkem tulistama hakata". Jäke kõrvale fakt, et Te pooldate mingit kindlat mängude žanrit või see, et võibolla Te ei mängi üldse midagi. Võtame vaatluse alla ainult antud video. Ma olen nõus, et tegu on klišheega. Kui tahate inimestes tundeid äratada, siis väga hästi töötavad loomad ja väikesed lapsed. Parim näide on kasvõi iga pühapäevased TV3'e perefilmid. Aga fakt on see, et kui tahes me ka seda ei salga, siis see toimib. See toimib kuradima hästi. Ja inimeste tunnete stimuleerimist, on hakataud ka tänapäevastesse mängudesse üle tooma. Tegu ei ole enam puhtalt silmade ning näppude kordinatsiooni treenimisega. 
2007 aastal ilmunud "Darkness"

Ma loodan, et mänguloojatel jätkub piisavalt värvikai ideid ning "publisheridel" suuri rahakotte neid toetamaks. Vaevalt keegi 10 aastat tagasi mõelda oskas, et videomängud siia kohta välja jõuvada. Kes muu, kui mänguloojad ise. Ning kahtlen, et nemadki teadsid, mis tulveik mängude maastikul toob. Sügisel igaljuhul palun keegi laenaku oma PS3 mulle, et saaks esimeses videos nähtud "The Last Guardiani" läbi mängida....  

1 comment:

  1. Millal tuleb mäng nagu Sims, aga tegelased ei jahu pudikeeles vaid reaalses inimkeeles ja lisaks on veel mingid reaalsed stoorid ja missioonid sisse ehitatud ja tehku neist 100 add-on varianti? Idee ju, kas pole?
    Oll

    ReplyDelete